Nog niet zo lang geleden had ik een gesprek met een moeder, Haar zoontje is zes jaar en zit zoals alle kinderen op school. Ze vertelde mij dat haar kind door de leerkracht op school als lastig, bijna onhandelbaar werd ervaren. “Natuurlijk weet ik ook wel dat hij best ’n tikkie ondeugend kan zijn en graag babbelt. Maar onhandelbaar? Nee”. In haar ogen is hij prima te corrigeren en zij heeft dan ook geprobeerd om met zijn juf in gesprek te komen over hoe zij dit met hem aanpakt. Helaas was de reactie: “Dat is allemaal leuk en aardig, maar in een klas vol andere kinderen werkt dat niet!”.
Dit zorgt ervoor dat de moeder niet het gevoel krijgt dat zij gezien en gehoord wordt als diegene die het kind het langste én het beste kent. Die weet wat er zich in het leventje van haar zoon heeft afgespeeld.

Hoe zou het zijn als deze professional daar meer oog voor zou hebben gehad? En wat zit erachter haar gedrag dat zij dit niet doet? Is voor haar de werkdruk al zodanig hoog, dat het voor haar als onmogelijk voelt om meer individueel naar de kinderen in haar klas te kijken? Of staat zij wellicht nog niet zo lang voor de klas en voelt het voor haar dat ze dan minder controle heeft en het moeilijker zal zijn om de kinderen in de hand te houden. Of….tja, zo zie je maar dat elk verhaal twee of zelfs meerdere kanten kan hebben.

Zelf vind ik het, in welke situatie dan ook, belangrijk om te onderzoeken wat er achter het gedrag zit wat men laat zien. Dit verklaard vaak veel en kan je helpen om anders met de situatie om te (leren) gaan. En te zorgen dat iedereen zich meer gezien en gehoord voelt.

Wil jij graag leren om met het gedrag van jouw kind om te gaan? Of wil je graag weten waarom bepaald gedrag iedere keer weer triggert? Ik kijk graag met je mee hoe ik jou daarbij kan ondersteunen tijdens een ’30 minuten kennismaken’. (online én vrijblijvend!)